Elwidu

Elwidu

sobota, 8 października 2016

Czerwony sos? Proszę bardzo!

Bardzo brakowało nam sosu, którym można by posmarować pizzę domową przed nałożeniem dodatków. I kilka lat temu, dzięki mojej koleżance Eli, zdobyliśmy przepis na sos idealny! Teraz jesienią działamy, aby przez cały następny rok mieć wspaniały sos paprykowy.
  • 3 kg papryki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 płaskie łyżki soli
Paprykę przekręcić przez maszynkę, dodać wszystkie wyżej wymienione składniki i całość gotować 20 minut.
Następnie dodać:
  • 3 główki obranego czosnku (zmielonego)
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 paczki bazylii
  • 1 szklanka octu
  • pieprz
Gotujemy to wszystko jeszcze 20 minut. Gorące wlewamy do słoików. 

To wszystko - prawda, że proste? Najdłużej się schodzi z obraniem papryki i czosnku, reszta to już drobiazg. Ten sos równie dobry jest oczywiście do kanapek, placków ziemniaczanych czy babki ziemniaczanej - co kto lubi.

Pozdrawiam Was zapapryczona - Elwidu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz