Bardzo brakowało nam sosu, którym można by posmarować pizzę domową przed nałożeniem dodatków. I kilka lat temu, dzięki mojej koleżance Eli, zdobyliśmy przepis na sos idealny! Teraz jesienią działamy, aby przez cały następny rok mieć wspaniały sos paprykowy.
- 3 kg papryki
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka chili
- 3 płaskie łyżki soli
Paprykę przekręcić przez maszynkę, dodać wszystkie wyżej wymienione składniki i całość gotować 20 minut.
Następnie dodać:
- 3 główki obranego czosnku (zmielonego)
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 1/2 paczki bazylii
- 1 szklanka octu
- pieprz
To wszystko - prawda, że proste? Najdłużej się schodzi z obraniem papryki i czosnku, reszta to już drobiazg. Ten sos równie dobry jest oczywiście do kanapek, placków ziemniaczanych czy babki ziemniaczanej - co kto lubi.
Pozdrawiam Was zapapryczona - Elwidu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz