Elwidu

Elwidu

piątek, 1 lutego 2019

Kotlet po kowalsku

Szukając ostatnio pomysłu na leżący w lodówce kawałek schabu, który miała się stać naszym niedzielnym obiadem, znalazłam taki przepis:
  • kilka plastrów schabu
  • 3-4 łyżeczki musztardy np. chrzanowej
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
  • ser żółty
 
Plastry schabu rozbiłam, posoliłam, popieprzyłam i włożyłam w marynatę (miód wymieszany z musztardą). Zostawiłam na noc w lodówce, ale w oryginale jest na 30 min.;) Po leżakowaniu w zimnie smażymy jak normalne schabowe: obtoczone w jajku i bułce tartej. 
Na drugiej patelni zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka  na oleju, posoliłam i popieprzyłam. Po zdjęciu patelni z cebulą z gazu, wymieszałam ją z majonezem i ketchupem.
W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce położyć usmażone kotlety, na nie farsz z cebuli i na to po plasterku sera lub ser starty na tarce. 
Zapiec w 200*C do czasu rozpuszczenia się sera. Smacznego!




 Pomysł wzięty z tego bloga. Obiad pyszny! Na pewno jeszcze nieraz wrócę do niego.

A Wy macie jakiś ciekawy przepis na schab? 

Pozdrawiam kuchennie - Elwidu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz