Elwidu

Elwidu

wtorek, 21 stycznia 2020

Orzechowiec

Ciasto - przebój swego czasu. Też tak macie, że jak nastanie w domu moda na któreś ciasto, to robicie i robicie, dopóki się nie znudzi? U mnie tak jest. Z tym ciastem nie było inaczej: robiłam swego czasu dość często, a teraz sporadycznie pojawia się na naszym stole. Słodkie jak ulepek, ale od czasu do czasu da się zjeść z przyjemnością. Tanie nie jest, ale cóż... Czasem można zaszaleć...

No, to zaczynamy

Ciasto:

 12 jajek
2 szkl. cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
6 łyżek zmielonych herbatników
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier nadal ubijając, a następnie dodajemy żółtka (jak na biszkopt). Gdy wymieszamy białka, cukier i żółtka dodajemy orzechy, herbatniki i proszek do pieczenia i mieszamy. Pieczemy ciasto (ok. 45-50 min w 175*C).

Masa:

kostka masła 
puszka masy krówkowej lub ugotowanej masy z mleka skondensowanego słodzonego

Masło ucieramy z masą krówkową (powoli dodajemy masę).

Ciasto kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy połowę masy krówkowej z masłem, przykrywamy drugą częścią ciasta, na wierzch druga połowa masy, posypujemy okruchami ciasta z dodatkiem orzechów włoskich. Zjadamy ;)






Pozdrawiam baaaardzo słodko - Elwidu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz