Elwidu

Elwidu

wtorek, 19 stycznia 2016

Gdzie są dziadka wąsy?

Wiecie, że już niedługo Dzień Dziadka? Czy Wasi dziadkowie mają wąsy? A dziadkowie Waszych dzieci? Bez względu na to, czy odpowiedź brzmi "tak" czy "nie", zachęcam Was do zrobienia ciasta "Wąsy Dziadka". Dlaczego tak się to ciasto nazywa? A no może dlatego, że gdy się je pokroi wygląda jak... wąsy dziadka! 



Składniki:
na ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 7 łyżek mleka
do posmarowania:
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
na pianę:
  • 4 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło/margarynę. Posiekać. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane z mlekiem żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na ok. 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Każdy prostokąt posmarować powidłami, posypać kakao oraz orzechami. 
Dłuższe boki prostokątów zwinąć do środka w rulony, tak, żeby pośrodku, między nimi zostało wolne miejsce.
Przygotować pianę: ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a potem mąkę ziemniaczaną i kakao. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać całość łyżką.
Pianę wyłożyć łyżką w wolne miejsce pomiędzy rulonami ciasta, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 35-40 min.
Smacznego! I bawcie się dobrze z Babciami i Dziadkami!
Pozdrawiam kuchennie - Elwidu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz